De egelteek (of Ixodes Hexagonus), die voorkomt in West-, Centraal- en Zuid-Europa (en dus ook in België), behoort tot dezelfde soort als de schapenteek (Ixodes ricinus) en vertoont morfologische gelijkenissen. Kenmerkend is echter dat de teek een zeshoekig schild heeft, in plaats van een afgerond.
Net zoals de schapenteek doorloopt de egelteek drie levensstadia (larve, nimf en volwassen teek). Het verschil is dat Ixodes Hexagonus een sterke voorkeur heeft voor bepaalde gastheren, waarbij hij zich voornamelijk voedt op egels, en verder ook op vossen en andere marterachtigen. Alle stadia van de levenscyclus brengen het grootste deel van hun leven door in holen of nesten van hun gastheren. De teken zijn daarom moeilijk te vangen.
Omwille van hun gastheervoorkeur worden mensen zelden gebeten. De teek kan echter wel drager zijn van ziektekiemen, zoals de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, of het tekenencefalitisvirus. Verder speelt de teek vermoedelijk ook een belangrijke rol bij het in stand houden van pathogenen in stedelijke gebieden, waar egels een veel voorkomend klein zoogdier zijn.
Ixodes Hexagonus (adult ♀)
Bron : Diergeneeskundige bacteriologie, Sciensano