De reuzenteek (of Hyalomma marginatum) is een teek die tot 3 keer groter wordt dan de schapenteek (Ixodes ricinus). Je kan de volwassen reuzenteek herkennen aan de opvallend roodbruin-geel gestreepte poten. Het lichaam is donkerbruin en gegroefd. In tegenstelling tot de schapenteek, die passief wacht op zijn gastheer, gaat de reuzenteek actief op zoek naar een bloedmaaltijd. Daarbij loopt hij, net zoals een spin, tot wel 100 meter om zijn gastheer in te halen.
De reuzenteek komt voor in Zuid-Europa, Afrika en Azië, en reist mee met trekvogels, waardoor ze ook sporadisch in meer Noordelijke Europese landen gevonden wordt. Ook in België komt de teek sporadisch voor. Het landschap waarin de Hyalomma teek normaal leeft is echter open en droog, en dus helemaal anders dan dat van de Ixodes ricinus teek, die in vochtige omgevingen leeft. De reuzenteek overwintert nog niet in België, vermoedelijk omwille van het huidige ongunstige klimaat. Door de veranderingen van het klimaat en het aanpassingsvermogen van de reuzenteek aan andere omgevingen en temperaturen is het wel niet onmogelijk dat de teek in de toekomst wat vaker gevonden zal worden in België.
Net zoals de schapenteek heeft de reuzenteek drie levensstadia (larve, nimf en volwassen teek). Om zich te kunnen ontwikkelen van het ene stadium naar het volgende, zal de reuzenteek zich doorheen zijn leven op 2 verschillende gastheren vastbijten om een bloedmaaltijd te nemen; de larve en nimf voeden zich op dezelfde kleine gastheer (bv. een vogel of klein zoogdier), de volwassen teek voedt zich op grote zoogdieren (bv. vee of paarden). Alle levensstadia kunnen soms in hetzelfde seizoen doorlopen worden.
De reuzenteek is de belangrijkste vector van Krim-Congo hemorragische koorts (veroorzaakt door het Krim-Congovirus), waarbij ernstige bloedingen kunnen optreden, met in 30-50% van de gevallen een fatale afloop. Het aantal gevallen van deze ziekte is echter zeer laag, zelfs in gebieden waar de teek van nature voorkomt. Zo waren er in 2019 twee gevallen in héél Europa. De reuzenteek kan ook drager zijn van Rickettsia aeschlimannii, een bacterie die bij mensen vlekkenkoorts kan veroorzaken. Het aantal vastgestelde infecties hiervan is echter ook zeer laag in Europa. Verder kan de reuzenteek ook drager zijn van enkele pathogenen die ziektes veroorzaken bij dieren, voornamelijk in paarden.
Heeft u een reuzenteek gezien? Stuur een foto met een beschrijving van de omstandigheden waarin de teek gevonden werd (datum, gemeente, type omgeving) naar tekennet@sciensano.be.